Endometriose

endométriose

Wat is endometriose?

Het endometrium is een weefsel dat de bekleding vormt van de baarmoederholte waar een eventueel embryo wordt opgevangen. Tijdens de menstruatie wordt deze holte geledigd. Soms kan endometriumachtig weefsel echter tot buiten de baarmoederholte migreren: naar de eierstokken, naar de rectovaginale zone, de blaas, de ingewanden, … We spreken dan van endometriose. 

 

Sommige patiënten ervaren helemaal geen symptomen, maar de meesten hebben pijn tot hevige pijn in de (onder)buik: pijn tijdens of buiten de menstruatie, tijdens de seksuele gemeenschap, buikpijn, pijn in de blaas, … Endometriose kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen, chronische vermoeidheid, verslaving aan pijnstillers, school- of werkverlet, ... Deze pathologie kan ook belangrijk psychisch lijden veroorzaken, vooral wanneer patiënten jarenlang tevergeefs op diverse plaatsen te rade gaan, maar blijven lijden totdat een correcte diagnose en behandeling volgen.   

Behandeling

De Endometriosekliniek van het H.U.B biedt een globale en multidisciplinaire benadering.  

  • De eerste raadpleging: samen met je gynaecoloog stel je eerst een overzicht op van je symptomen, antecedenten en eventuele behandelingen (inclusief anticonceptiva). Daarna voert de arts een nauwgezet gynaecologisch klinisch onderzoek uit, gevolgd door een endovaginale echografie.   
  • De aanvullende onderzoeken: de gynaecoloog kan ook een MRI-scan van het bekken voorschrijven (MRI = beeldvorming via magnetische resonantie). Een MRI en een endovaginale echografie tonen helaas niet altijd alles. Soms is ook een laparoscopie nodig. Dit is een diagnostische én therapeutische chirurgische ingreep waarbij een kleine camera en kleine chirurgische instrumenten via incisies van 1 cm in de buik worden ingebracht. Endometrioselaesies die hierbij worden gevonden, worden meteen verwijderd of vernietigd.   
  • Medische behandelingen zijn meestal de eerste therapeutische optie. Het komt erop aan je menstruatiecyclus tijdelijk te pauzeren met behulp van een hormonale contraceptie die wordt gekozen volgens je profiel en je voorkeuren.  
  • De chirurgische behandeling omvat het ‘verbranden’ of verwijderen van de endometrioselaesies, en dit via de klassieke mini-invasieve ingreep (laparoscopie) of met de robot (cf. Focus). 
  • Overige behandelingen: de Endometriosekliniek biedt ook psychologische en seksuologische consultaties aan om je te helpen omgaan met de mogelijke impact van de endometriose op je mentale gezondheid en/of je intimiteit. Er worden voorts ook shiatsusessies (therapeutische massagetechniek) aangeboden.   

De Endometriosekliniek werkt onder meer samen met de Vruchtbaarheidskliniek, de dienst Medische beeldvorming en het multidisciplinaire H.U.B-centrum voor evaluatie en behandeling van Pijn.

Advies

De symptomen van endometriose kunnen gemilderd worden door bepaalde wijzigingen in de levenswijze. Zo wordt aangeraden:    

  • geregelde fysieke bewegingen en oefeningen;  
  • een ontstekingsremmend dieet met beperking van voeding die endometriosepijn kan verergeren (met name gefermenteerde voedingsmiddelen); 
  • een correct gebruik van pijnstillers, met een gepaste dosering en op de juiste momenten.  
endométriose

Focus

De Endometriosekliniek van het H.U.B beschikt over een Da Vinci®-robot met dubbele console. Hiermee kunnen moeilijk bereikbare laesies toch aangepakt worden en kan ook vierhandig geopereerd worden. Afhankelijk van de ligging van de endometrioseletsels opereert de gynaecoloog dan samen met de uroloog of met de specialist inzake digestieve chirurgie. 

Recherche

Onderzoek

De Endometriosekliniek van het H.U.B neemt deel aan klinische proeven om nieuwe behandelingen op te sporen, en aan fundamenteel onderzoek: projecten die een beter inzicht trachten te verwerven in mogelijke oorzaken van de ziekte (met name het milieu).