Psoriasis

psoriasis

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte die de huid en de gewrichten aantast. Tijdens de zogenaamde ‘flare-ups’ (opstoten) verschijnen droge plekken (rood op witte huid, wit op donkere huid), vooral op gewrichtsoppervlakken zoals knieën, ellebogen, …

In 30 % van de gevallen tast psoriasis deze gewrichten inderdaad aan. Het resultaat hiervan is pijn, stijfheid (vooral de lage rug) en/of zwelling van de gewrichten. Sommige mensen klagen ook over jeuk, vooral ‘s nachts. 

De ziekte duikt meestal op  

  • omstreeks 20 jaar: psoriasis type 1 houdt verband met een familiale aanleg; 
  • omstreeks 40 jaar: psoriasis type 2 heeft vaak te maken met een uitgesproken stresscontext.     

Psoriasis treft ongeveer 3 % van de bevolking. Het is geen besmettelijke ziekte.   

Behandeling

Raadplegingen  

Vaak volstaat een raadpleging op de afdeling Dermatologie om de diagnose te stellen of te bevestigen. Hierna kan de persoon worden doorverwezen naar de Kliniek voor dermatologische ontstekingsziekten van het Erasmeziekenhuis. Een dermatoloog met psoriasis-specialisatie ontvangt je voor een raadpleging, hetzij individueel, hetzij samen met een reumatoloog indien ook de gewrichten getroffen zijn. Psoriasis kan voorts gekoppeld zijn aan een chronische inflammatoire darmziekte (bijv. ziekte van Crohn). In dat geval kan ook een gastro-enteroloog ingeschakeld worden.  

Stress, roken, overgewicht en obesitas zijn ontstekingsbevorderende factoren die de psoriasisopstoot kunnen triggeren. Om die reden kan, afhankelijk van je profiel, een andere, psychologische, rookverslavings- en/of dieetondersteuning aangeboden worden.   

Behandelingen  

De behandeling van psoriasis is afhankelijk van de omvang van de symptomen en van aanwezigheid (of niet) van een gewrichtsaandoening.  

  • Een crème op basis van cortisonen, een vitamine D-supplement en/of lokale lichttherapiesessies voor handen en voeten kunnen voldoen om kleine huidzones te behandelen.  
  • Een immunosuppressieve behandeling en/of lichttherapiesessies in een lichttherapiecabine zijn aangewezen voor grotere huidoppervlakken met of zonder gewrichtsaantasting. 
  • Maandelijkse of driemaandelijkse biotherapie-injecties (zelf te injecteren) zijn voorbehouden voor refractaire psoriasis met of zonder gewrichtsaantasting. Patiënten kunnen leren om de injecties zélf toe te dienen, een beroep doen op thuisverpleging of de injecties laten toedienen door verpleegkundig personeel van het Dispensarium Wondzorg (Erasme Medical Center).  

Onderzoeken en opvolging 

Met het oog op terugbetaling van de behandeling moeten kandidaten voor de immunosuppressieve behandeling of biotherapie eerst een volledig bloedonderzoek en een röntgenfoto van de longen laten uitvoeren om een eventuele tuberculose (contra-indicatie voor immunosuppressiva) uit te sluiten. Als de behandeling wordt ingeleid, dient de patiënt een maand later opnieuw op raadpleging komen, om te controleren of zijn organisme wel degelijk reageert op de immunosuppressiva of biotherapie, en deze goed verdraagt. Als alles naar wens verloopt, wordt overgeschakeld naar een driemaandelijkse follow-up.    

Advies

Een dagelijkse hydratatie van de huid, met aangepaste producten, maakt integraal deel uit van de psoriasisbehandeling. Er mag op de huid geen enkele agressieve esthetische zorg (epileren, scrubben, tatoeëren, ...) plaatsvinden zonder voorafgaand medisch advies, vooral niet als de psoriasis niet onder controle is. Het chloorwater van zwembaden wordt afgeraden; zeewater en zon (met zonnebescherming!) hebben meestal echter een positief effect op de psoriasisvlekken.   

Image
recherche

Onderzoek

De dermatologen van het Erasmeziekenhuis starten of nemen deel aan epidemiologische onderzoeksprojecten (op basis van vragenlijsten) evenals klinisch (nieuwe behandelingen) of academisch onderzoek inzake psoriasis.